Jak upiec chleb? Prosty przepis:

Wielokrotnie zastanawiałem się nad pytaniem: „Czy ciężko jest samodzielnie zrobić chleb?” Otóż okazuje się, że nie. Jest to dość łatwe choć czasochłonne (dużo czekania na wyrośnięcie ciasta). Przepis dostałem od kucharza z wykształceniem i pasją do gotowania, praktykującego w swoim zawodzie. Aby dać Wam miarę jak bardzo wierzę w kompetencje Grzesia (bo to on jest owym kucharzem), to nie zwątpiłbym w niego nawet jeśli powiedziałby, że potrafi przyrządzić kamienie.

Oto przepis:

Składniki:

  • 1 kg mąki przennej (ok. 2.50 zł);
  • 200 g mąki żytniej (5 zł za kg więc ok 1 zł);
  • 0,7 l ciepłej wody (nie za gorąca – taka do której można spokojnie włożyć rękę;
  • 0,3 l piwa (2 zł);
  • 5 dkg drożdży (0.40 zł);
  • 1 stołowa łyżka soli;
  • odrobina margaryny do pieczenia – masło również się nada.Chleb - składniki i narzędzia.

Na zdjęciu jest prawie wszystko co jest potrzebne – zaznaczam, że z widocznej tu 10 dkg kostki drożdży dajemy połowę.

Opcjonalnie potrzebne będą: ziarna (np. pestki dyni, słonecznik itp.), roztrzepane jajko do posmarowania z wierzchu, trochę mąki orkiszowej (ok 100 g) jeśli ktoś lubi bardziej kwaskowy chleb, prażona lub zeszklona cebulka – co do przyprawienia chleba ogranicza Was jedynie wyobraźnia.

Z narzędzi najważniejsza jest odpowiednio duża miska – w której to ciasto będzie mogło przynajmniej dwukrotnie powiększyć swoją objętość. Oprócz tego formy do pieczenia. Ja używam dwóch dużych keksowników ale przyznam się, że piekłem chleb również w garnku Tefal Ingenio.

Sposób wykonania:

Do miski wlewamy wodę i piwo, dodajemy drożdże. Najłatwiej odrywać widelcem małymi kawałkami od kostki. Mieszamy dopóki się całe nie rozpuszczą. Dodajemy resztę składników i mieszamy ciasto ręką. Jak już wszystkie składniki rozmieszają się i tworzą w miarę jednolitą masę, zarabiamy ciasto tak, jak byśmy chcieli je napowietrzyć – ruchem nagarniającym od spodu. Konsystencja ciasta przypomina trochę bardzo gęste ciasto naleśnikowe.

Ciasto w misieTakie oto ciasto przykrywam szmatką i zostawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Polecam kontrolować ciasto raz na jakiś czas gdyż może wyrosnąć ponad misę i rozlać się po blacie. Po tym czasie – ciasto powinno podwoić swoją objętość:

Ciasto po urośnięciu

Można teraz przygotować keksownik (czy też inną formę) wysmarowując ją po brzegi margaryną do pieczenia. Jak wspomniałem wcześniej, masło też się nada – jednak chleb może bardziej przywrzeć do formy. Teraz trzeba zarobić ciasto w misie i podzielić je po równo do form. Dobrze, jeśli ciasto przełożone do formy, zajmuje ją do połowy wysokości, ponieważ znów należy odstawić je do wyrośnięcia. Po około godzinie ciasto będzie gotowe do pieczenia, dlatego polecam na 15 minut przed tym czasem nagrzać piekarnik do 170 stopni Celcjusza.

Chleb wyrośnięty w formie.

Teraz można posmarować ciasto po wierzchu, roztrzepanym jajkiem i można wstawiać do piekarnika.

Ja dysponuję elektrycznym piekarnikiem z termoobiegiem, więc podane tu czasy i temperatury polecam dostosować do sprzętu którym dysponujemy. Najskuteczniejsza jest tu zwykle metoda prób i błędów.

Pierwsze 25-30 minut pieczemy bez termoobiegu! Po tym czasie należy ostrożnie wyjąć chleb z formy, jeśli wszystko poszło dobrze – bochen powinien lekko dać się wyjąć. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec następne 20-25 minut. Chleb który piekłem dziś prezentuje się tak:

Gotowy chleb

Jeśli wolicie ciemniejsze pieczywo – dajcie więcej mąki żytniej, Zachęcam też do eksperymentowania z dodatkami. Muszę też w tym miejscu przyznać, że przyciśnięty brakiem niektórych składników – upiekłem chleb z 1 litra wody, małej kostki drożdży i 1kg zwykłej mąki. Był biały i wyrósł trochę mniej niż zwykle – ale nadal był smaczny.

Z powyższego przepisu wychodzą dwa duże chleby które bez dodatków konserwantów czy spulchniaczy, zachowują świeżość przez około tygodnia. A nawet po tygodniu – wychodzą z nich pyszne chrupiące tosty.

Pozostaje mi tylko przeprosić za słabą jakość zdjęć, gdyż mam trochę mało światła w kuchni a nie dysponuję na razie moim statywem. Może odważę się kiedyś zrobić z tego film. Pozdrawiam!

About these ads

Tagi: , , ,

Odpowiedzi: 5 to “Jak upiec chleb? Prosty przepis:”

  1. rozie Says:

    Bardzo fajny opis. Zdjęcia też nie są złe – jakbyś nie napisał, to bym nie zwrócił uwagi w ogóle – czytelne są. W ogóle ostatnio myślimy nad pieczeniem własnego chleba, tylko to nie ma chyba ekonomicznego sensu (składniki, przygotowanie, sprzątanie, a świetna piekarnia jest w pobliżu)? Poza tym, nie przejemy, bo z tego co widzę, to wychodzą dwa normalnej wielkości bochenki… I jeszcze taką rzecz mi napisz, proszę. Jak poleży dzień-dwa i się go kroi, to raczej taki wilgotny i zbity jest, czy suchy i się kruszy?

  2. sim6mon Says:

    W odpowiedzi:

    http://quarter.wordpress.com/2009/02/26/chleb-poslowie/

  3. gregor Says:

    witam
    odpisuje ze względu na nasza ostatnia rozmowę . chleb jest opłacalny również z ekonomicznych względów . Szymon podał(leś) ceny maki itp bardzo wysokie oczywiście można kupić takie produkty pytanie jest tylko czy jest sens?? ja kupuje mąkę w biedronce ( 1.03 pln) lub w auchan( 0.91 pln) za kilogram jeśli chodzi o make orkiszowa oraz żytnia to również polecam auchan orkiszowa około 4.5 pln ( 8.7 pln sklep ze zdrowa żywnością) żytnia około 2pln ( 5 pln sklep ze zdrowa żywnością) oczywiście można tutaj powiedzieć ze maka ze sklepu ze zdrowa żywnością jest bardziej wartościowa ale nie wydaje mi się aby piekarnie używały takiej własnie maki ( jestem kucharzem wiem jakie produkty są używane w gastronomi). Tak wiec jak widać na samej mące można obniżyć koszty wypieku chleba .Koszta typu energia elektryczna praca i sprzątanie są naprawdę minimalne . Z przepisu wychodzą 3 bochenki chleba ( w zależności od form) a praca jest jedna .Piekarnik łącznie z czasem nagrzewania chodzi około 1 godziny wiec nie jest to tak dużo a jak już było to powiedziane chleb wytrzymuje tydzień ( można przedłużyć jego świeżość mrożąc go ) . natomiast „praca” i „sprzątanie” pracy jest faktycznie około 20 minut i brudzi się przy tym 2 miski i 3 formy do pieczenia :) to chyba nie jest tak wiele
    Drugą kwestia jest to jaki chleb można kupić za około 2 pln ( tyle kosztuje bochenek chleba pieczonego według tego przepisu) na pewno nie będzie to chleb mieszany pełno ziarnisty ( bierzemy pod uwagę chleb z 3 rodzajami maki oraz z ziarnami typu dynia, słonecznik, sezam na takim robiłem kalkulacje). Myślę ze nie ma większych szans kupić takiego chleba za taka cene .:)
    już niedługo Szymon dostanie male udoskonalenie a mianowicie jak z części tego ciasta zrobić bułki:)
    Pozdrawiam

  4. a Says:

    pszenna mąka… ;) dzięki za przepis spróbujemy ;)

  5. Aga Says:

    pycha!

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s


Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: